Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Magyari Endre az interneten

 

A következő anyagokat az internetről töltöttem le:

 

Dr. Magyari Endréről található írások az interneten:

 

http://www.puskas.hu/multidezo/szemelyek/tudosok/magyari_e.htm

 

Dr. Magyari Endre - Gépészmérnök, postamérnök

(1900 Arad - 1968 Budapest)

Élete:

 • Gépészmérnöki oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte meg.

 • Szolgálatát 1922-ben kezdte a Posta Kísérleti Állomás rádióosztályán. Műegyetemi hallgató korában tanulmányokat készített a vezeték nélküli táviratozásról, és a Kísérleti Állomáson elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót.

Munkássága:

 • Tervei alapján valósult meg az 1 kW-os csepeli adóállomás, 1923-ban üzembe helyezte a Posta által vásárolt 250 W-os Huth adókat.

 • Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása. A kísérleteket az 1924-ben vásárolt 2 kW-os Telefunken adóval végezte. Legendás az a tevékenysége, amellyel az első műsorsugárzásban részt vett a Posta Kísérleti Állomás udvarán felállított, bútorszállító kocsiból átalakított első stúdióban.

 • Tervei alapján 1925-ben készült el a Posta Kísérleti Állomáson az az 1 kW teljesítményű távíróadó, amelyet a Magyar Távirati Iroda szolgálatába állítottak. A rádiótechnika és a távolbalátás hazai alkalmazását propagálva több mint száz előadást tartott.

 • Megtervezte az országos rádióhálózatot, és irányította a lakihegyi, valamint a székesfehérvári rövidhullámú adó és a budapesti stúdió megvalósítási munkáit.

 • Foglalkozott a stúdiók akusztikai problémáival, eredményesen kísérletezett a zenei dinamika adóberendezések útján való átvitelével.

 • A híradástechnika közös alapelvei című, 1943-ban megjelent művében ő javasolta, hogy a gyengeáramú elektrotechnika szót helyesbítsék a lényeget jobban kifejező híradástechnikával, illetve távközléstechnikával.

 • Hazánkban elsőként foglalkozott a műholdak rádiós megfigyelésével. Nevéhez fűződik egy új, a gravitációt szemléltető eljárás kidolgozása, amelyet a lakihegyi antennán kísérletekkel is igazolt.

 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyari_Endre

 

Magyari Endre

 

Magyari Endre

Született

1900január 10.
Arad

Elhunyt

1968április 9. (68 évesen)
Budapest

Nemzetisége

magyar

Foglalkozása

gépészmérnök, postamérnök

Iskolái

Budapesti Műszaki Egyetem

Reiss bútorszállító kocsi. A bakon Magyari Endre. Ez volt a Magyar Rádió első „kísérleti stúdió”-ja

Magyari Endre (Arad1900január 10. - Budapest1968április 9.) magyar gépészmérnök, postamérnök. A hazai rádiózás egyik elindítója.

Élete

Magyari Endre és Fabinyi Fuchs Emil, a lakihegyi rádióállomás tervezője, 1927

Gépészmérnöki oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte meg. Ezt követően a Posta Kísérleti Állomáson helyezkedett el. Már hallgatóként tanulmányokat készített a vezeték nélküli táviratozásról. A Kísérleti Állomáson elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót. Az Állomás mérnökei és műszerészei végezték az első műsorsugárzási kísérleteket egy Huth-gyártmányú, kis teljesítményű, 60 W-os adóval, a Csepeli rádióállomás és a Gyáli-úti Kísérleti Állomás között. Tervei alapján valósult meg az 1 kW-os csepeli adóállomás. Ezt követően számos adóberendezés tervezésében, kiépítésében, üzemeltetésében vett részt, irányította a munkákat, és nevelte a fiatal technikusokat. 1923-ban üzembe helyezte a Posta által vásárolt 250 W-os Huth adókat. Magyari Endre irányította az első magyar gyártmányú adó tervezését és építését a Kísérleti Állomás műhelyében. Hamarosan a Gyáli úti épületből folytatódtak a kísérleti adások, ahol a „kísérleti stúdió” a híres bútorszállító kocsi volt. Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása.


 

Főbb művei

 • A Laki-hegyi új nagy adóállomás erősáramú és rádiótechnikai berendezése. Elektronika, 1934. május

 • A híradástechnika közös alapelvei. Budapest, 1943

 • Rádió-méréstechnikai tanácsok. Budapest, 1947

 • Tégladiagramok. Budapest, 1958

 • Grafikus számítások a híradástechnikában. Budapest, 1966.

 

 Bélyegkiadás:

http://www.posta.hu/static/internet/download/mtv.pdf

 

50 ÉVE KEZDTE MEG ADÁSÁT A MAGYAR TELEVÍZIÓ

 

A Magyar Posta bélyeg kibocsátásával köszönti a jubileumát ünneplő Magyar Televíziót.

 

Bár az intézmény működését már évekkel korábban megkezdte, születésnapjának mégis 1957.május 1-jét tekintjük, mivel ekkor kezdődtek meg a többórás, rendszeres közvetítések. Az évfordulóra a Posta is szívesen emlékezik, hiszen hajdan munkatársai sokat tettek azért, hogy ötven évvel ezelőtt elindulhasson a rendszeres adás. A televízió-technikát ugyanis a Magyar Posta Kísérleti Intézetének dolgozói– dr. Magyari Endre, Nemes Tihamér és kollégái – a Magyar Televízió Vállalat munkatársaival közösen fejlesztették ki.

 

1957. február 23-án a szabadság-hegyi 1 kW-os adóról megindult az50–90 km-es körzetben fogható kísérleti adás, heti két napon, zenei és irodalmi műsorokkal. Megérkezett az első közvetítő kocsi, amely mikrohullámú adójával 20–30 km távolságban játszódó események továbbítására is alkalmas volt. Áprilisban a Népstadionból Szepesi György közvetítette a húsvéti labdarúgó tornát. A Hősök teréről sugárzott május1-jei adást már a közönség is láthatta. Május 9-én volt az első zárthelyi” közvetítés: a Párizsi Jégrevü műsora a Fővárosi Nagycirkuszból. Működésbe lépett a 94 m magas, 11 emeletes szabadság-hegyi tévéállomás. Ettől kezdve már a hét három napján adtak műsort, a filmek mellett állandósultak a sport- és színházi közvetítések is.” Forrás: http://mek.oszk.hu

 

A bélyegképen a televíziót szimbolizálva, a közismert monoszkóp részlete látható. Az alkalmi borítékon az MTV szabadság téri székházának épülete, valamint a magyar televízió képi világát meghatározó, jól ismert népművészeti motívum, a lovas huszár alakja látható. A kompozíciót az MTV logója teszi teljessé. Az alkalmi bélyegző grafikáján az 50. évfordulót köszöntő jubileumi logo található.

 

Megjelenési időpont: 2007. május 9.

Gyártó nyomda: Állami Nyomda

Tervező művész: Domé Eszter (bélyeg) Piros Zoltán (boríték, bélyegző)

Nyomdai eljárás: ofszet

A bélyegek

perforálási mérete: 40 x 30 mm (50 bélyeg/ív)

Példányszám: 400000 db bélyeg

 

 

https://www.antikvarium.hu/find2.php?szerzo=dr-magyari-endre&func=gyorsszerzo&KeresesSzerzoID=94668&kulcsszo=Dr.+Magyari+Endre

 

Jelen pillanatban (2014.07.12. 20.05) az antikváriumban 6 db könyv kapható, melynek szerzője Dr. Magyari Endre.

 

 

História - Tudósnaptár

 

http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/egyen.php?namenev=magyari

 

Magyari Endre
Arad, 1900. jan. 10. - Budapest, 1968. ápr. 9.

Gépészmérnök, postamérnök 
A híradástechnika és az elektroakusztika kiváló művelője. A hazai rádióhálózat kiépítésének műszaki munkáiban úttörő szerepe volt. 1957-ben elsőként foglalkozott Magyarországon a Posta Kísérleti Intézetében műholdak rádiós megfigyelésével. Nevéhez fűződik egy gravitációs elmélet kidolgozása, amelynek bizonyítására az 1961. febr. 15-i napfogyatkozás alkalmával végzett kísérletet. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Központi Asztronautikai Szakosztályának alapító tagja volt.

 

 

Tudósnaptár:

 

http://tudosnaptar.kfki.hu/m/a/magyari/magyaripant.html

 

MAGYARI ENDRE (Arad, 1900. jan. 10. - Budapest, 1968. ápr.9.)

Postai szolgálatát 1922-ben kezdte a Kísérleti Állomáson. Már műegyetemi hallgató korában készített tanulmányokat a vezeték nélküli táviratozásról, és a Kísérleti Állomáson elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót. Tervei alapján valósult meg az 1 kW-os csepeli adóállomás. Ezt követően számos adóberendezés tervezésében, kiépítésében, üzemeltetésében vett részt, irányította a munkákat, és nevelte a fiatal technikusokat. Ezen munkái közül legjelentősebb, hogy 1923-ban üzembe helyezi a Posta által megvásárolt Huth adókat. Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása. A kísérleteket az 1924-ben vásárolt 2 kW os Telefunken adóval végzi. Legendás az a tevékenysége, mellyel az első műsorsugárzásban részt vett a Posta Kísérleti Állomás udvarán felállított, bútoroskocsiból átalakított első stúdióban. 1926 és 1937 között több mint száz előadást tartott a rádiótechnika és a távolbalátás tárgyköréből, propagálva ezzel a témakör hazai alkalmazását. Ezt követően megtervezi az országos rádióhálózatot, és irányítja a Laki-hegyi, székesfehérvári rövidhullámú adó és a budapesti stúdió megvalósítási munkáit.

Rendkívül gazdag irodalmi működését sok könyv és cikk mutatja. Ő javasolta az 1940-es évek közepén, hogy a "gyengeáramú elektrotechnika" szót helyesbítsék a lényeget jobban kifejező "híradástechniká"-ra, illetve "távközléstechniká"-ra.

1957-ben, amikor 12 év szünet után ismét visszakerül a Kísérleti Intézethez, folytatja a rádió-műsorszórás fejlesztése terén aktív munkáját. Emellett azonban számos más területen is új eredményeket dolgoz ki. Jelentős a grafikusszámítások terén kidolgozott néhány új módszere, amit könyvsorozatban tett közzé. Különleges érdekessége van azoknak a pedagógiai kutatásainak, amelyekkel a gravitációt kívánta mindenki számára érthetővé és szemléletessé tenni. Világméretű kísérletsorozatot szervezett annak bizonyítására, hogy az elmélete alapján érthetővé tett gravitáció nem mond ellent semmilyen fizikai jelenségnek. Ezek az elképzelései a fizikusok körében nem keltettek visszhangot.

Több kitüntetést kapott, számos egyesületben töltött be vezető funkciót.

Főbb művei

A Laki-hegyi új nagy adóállomás erősáramú és rádiótechnikai berendezése. Elektronika, 1934. május; A híradástechnika közös alapelvei. Bp., 1943.; Rádió-méréstechnikai tanácsok. Bp., 1947.; Tégladiagramok. Bp., 1958.; Grafikus számítások a híradástechnikában. Bp., 1966.

Irodalom

RÁCZ I: Emlékezés M. E.-re. Kép- és Hangtechnika. 1968. 8. sz.; SZABÓ Miklós: A magyarországi műsorszóró rádiózás műszaki története 1925-1945. In: Tanulmányok a Magyar Rádió történetéből. Bp., 1975. p. 289-339.; A PKI 100 éve. (Főszerk.: SALLAI Gyula). Bp., 1991.

Lajtha György

 

 

Dr. Magyari Endre könyvei:

 

http://konyv.ker.eso.hu/konyv/kereses?szoveg=magyari*%20endre*&tol=11

 

 

Dr. Magyari Endre díj alapítása (2014.06.30.):

 

http://www.minuszos.hu/karas-monika-uj-kitunteteseket-alapitott/

 

Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke rendeletben alapított kitüntetéseket, elismeréseket. A jövőben az NMHH feladatkörével összefüggő kiemelkedő tevékenység, teljesítmény elismeréseként, a hírközlés és a média területén kiemelkedő szakmai munkát nyújtó hazai és külföldi szakember, az NMHH feladatai megvalósításában, szakmai tekintélyének erősítésében tartósan kimagasló színvonalon tevékenykedő közszolgálati tisztviselő, valamint munkavállaló szakmai elismerése érdekében Dr. Magyari Endre-díjat és Goldmark Péter Károly-díjat alapított, amelyet saját maga adományozhat az arra érdemeseknek.

A mindkét díj posztumusz is adományozható, és évente legfeljebb két fő részére adományozható. A Dr. Magyari Endre-díj átadására a Távközlés világnapján fog sor kerülni, míg a Goldmark Péter Károly-díjat a Magyar közmédia napján adják át.

 

 

Dr. Fehér Katalin: A magyar rádió története:

 

http://www.drfeherkatalin.hu/upld/9.1.pdf

 

 

Dr. Horváth László: Prológus:

 

http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2008/2008_kszam/HT_kszam_tv50-1.pdf

 

 

A PKI története:

 

http://szoli.freeweb.hu/PKI_tortenete.pdf

 

 

A magyar rádió-műsorszórás fejlődése, 1949-től a hetvenes évek közepéig:

 

http://www.bpmk.hu/fileadmin/content.old/pdf/dosa-radiomusorszoras.pdf

 

 

Rádió látogatás:

 

http://www.szellemitulajdon.hu/cikkek/tegnap-es-ma/radio-latogatas/606/radio-latogatas.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  (A reklámokat az e-oldal üzemelteti. Nekem csak annyi a hasznom, hogy így lehetséges a weboldal ingyenes használata.)

 

 

 

a